Sastav Vamexa

Vamex je dodatak ishrani, prirodni sedativ, koji sadrži kombinaciju tri prirodna antioksidanta koji povoljno utiču na organizam uzdrman stresnim situacijama.

  • 11.54%Hmelj (Humulus lupulus) 15 mg
  • 19.23%Matičnjak (Melissa officinalis) 25 mg
  • 69.23%Valerijana (Valeriana officinalis) 90 mg


Humulus lupulus

Hmelj (Humulus lupulus) je zeljasta biljka s izuzetno dugom primjenom u tradicionalnoj, narodnoj medicini. Njegovo povoljno djelovanje na organizam čovjeka ogleda se prvenstveno na nervnom sistemu, organima za varenje, ali i na urogenitalnom sistemu (pogotovu žena).

On je izvor vitamina (prvenstveno B kompleksa), minerala, biljnih vlakana, biljnih hormona itd. Djeluje umirujuće na nervni sistem i ima blago sedativno dejstvo, ali ne izaziva zavisnost, kao što je to slučaj s nekim lijekovima sličnog djelovanja. Njegovi pozitivni efekti uočeni su kod brojnih stanja, kao što su: nesanica i poremećaj spavanja, osjećaj nervoze, bezrazložne promjene raspoloženja, osjećaj straha i uznemirnosti, problemi tokom menopauzalnog perioda (prvenstveno valunzi).

Matičnjak

Matičnjak (Melissa officinalis) je veoma dugo prisutan u tradicionalnoj medicini uslijed brojnih pozitivnih efekata na ljudsko zdravlje. Najvažniji sastojci matičnjaka su etarsko ulje (0,01-0,1%), kamfor, tanini, gorke materije, flavonoidi, hlorofil, smole i gume. On djeluje povoljno na rad srca, žlijezdi s unutrašnjim lučenjem, krv, umanjuje nadutost u stomaku i grčeve u crijevima, povoljno djeluje na tegobe u želucu, gađenje, povraćanje, proliv; pozitivan efekat ima i kod glavobolje i umora; međutim, njegovi najizrazitiji efekti su uočeni na nervnom sistemu, pogotovu kod stanja nervoze, nesanice, straha, napetosti.

Neka istraživanja su ukazala da je njegova efikasnost kod ovakvih stanja izrazitija, ukoliko se primjenjuje istovremeno s valerijanom. Pozitivno utiče i na koncentraciju i pospješuje pažnju. ESCOP (Evropska naučna organizacija za fitoterapiju) matičnjak preporučuje za unutrašnju upotrebu kod stanja stresa, uznemirenosti, tenzije, iritabilnosti i simptomatski tretman poremećaja varenja hrane.

	Valerijana

Valerijana (Valeriana officinalis) se koristi u tradicionalnoj medicini već više hiljada godina. Ime joj potiče od latinske riječi valere što znači “biti dobro”. Sadrži veliki broj komponenti koje imaju biološko djelovanje u ljudskom organizmu. Među njima se ističu alkaloidi, biljna vlakna i hormoni, valerinska kiselina, enzimi, eterična ulja, smola itd. Valerijana djeluje kao sedativ, ali ima i detoksikaciono dejstvo na humani organizam.

Valerijana, za razliku od ostalih sedativa, ne izaziva zavisnost. Pozitivni efekti valerijane su, naročito, izraženi u slijedećim stanjima: anksioznost, nesanica, nervoza, osjećaj straha, razdražljivosti, osjećaj stalnog umora itd; takođe, njegovi povoljni efekti uočeni su i kod angine pektoris, alergija (koprivnjača) izazvane stresom, astme i sl. Valerijana se, ipak, najčešće koristi kod poremaćaja spavanja, prvenstveno nesanice, kod stanja anksioznosti, nervoze, histeričnih stanja, hipohondrije, glavobolja, migrena itd.


Vamex ne izaziva nikakvu ovisnost, a neželjenih efekata gotovo da i nema. Samo jedna tableta Vamex-a, potpuno opušta i vraća prirodnu ravnotežu. Namijenjene su podjednako ženama i muškarcima, mlađima i starijima koji osjećaju nemir, napetost, razdražljivost, izloženi su stresu te imaju teškoća sa spavanjem.

Vamex djeluju tako što uravnotežuje serotonin, dopamin i noradrenalin, poznate kao neurotransmiteri, koji igraju važnu ulogu u regulaciji raspoloženja. Raspoloženje je iznimno važna funkcija ljudskog organizma, jer služi održavanju želje za životom. A sniženo raspoloženje duševna je bol, koju oni koji kronično boluju od depresije teško podnose i gube volju za životom.

Već je blaga depresija neugodna, a teška je prava agonija, koja bez agresivnog liječenja može trajati u nedogled, ili do smrti od vlastite ruke. Zbog patnje koju nanosi, depresija je bolest koja uzrokuje najveći broj samoubojstava – dvije trećine, a po nekim istraživanjima i više.

Vamex djeluje kao prirodni antidepresiv. Prirodne kemikalije, koje se mogu nazvati sretnim hormonima, potiču dobro raspoloženje, a neke, stresni hormoni koji narušavaju raspoloženje. I stresni hormoni su korisni u situacijama kad moramo žurno reagirati, u nekoj opasnosti, no kod ljudi kod kojih su stresni hormoni trajno povišeni, a hormoni sreće sniženi, nastupaju depresija, anksioznost, oslabljen imunitet, umor i druge smetnje.

Depresija je duboko ukorijenjena u središnji živčani sustav i zasad se ne može trajno ukloniti. Zahvaljujući svom prirodnom sastavu, Vamex ima trostruku učinkovitost na raspoloženje jer sadeži najpoznatije prirodne antidepresive.


Šta treba znati o Vamexu?

Vamex ne djeluje odmah, poput sintetičkih sredstava za smirenje. Presudno je da se uzima redovito i ustrajno uz potpuno pridržavanje liječničkih uputa.
Vamex ne izaziva ovisnost. Mora li pacijent uzimati Vamex dugoročno, to je zato što to zahtijeva priroda stanja (poput dijabetesa ili hipertenzije), a ne zato što bi izazivao potrebu za produženim uzimanjem.
Vamex vas neće učiniti “zombijem”. Moguće je da uzrokuju osjećaj sediranosti ili pospanosti, no to se obično ispravlja prilagodbom doze.
Vamex ne uzrokuje ushićenje ili euforiju. Uzme li Vamex zdrav čovjek, on vjerojatno neće osjetiti nikakvu promjenu u duševnom stanju.
Vamex ne služi za guranje životnih problema pod tepih niti za njihovo potiskivanje. Depresivnom bolesniku upravo je depresija najveći životni problem i prvi s kojim se treba pozabaviti.
Vamex vas neće spriječiti da riješite probleme u svom životu, ako oni postoje. Štoviše, osposobit će vas za njihovo rješavanje.


Vamex – 100% prirodni sedativ

Tim za podršku 24/7

Želite više informacija ili savjet?


+387 33 21 34 34

Savjetovalište

Stručni savjeti


Ukoliko želite savjet stručnih konsultanata International Health-a, pozovite naš tim za podršku i zakažite svoj termin potpuno BESPLATNO!

Klikni i saznaj više o GE132

GE132